23 Ekim 2012 Salı

Cem Karaca

5 Nisan 1945 yılında Istanbul'da doğan sanatçı müzik hayatına amatör olarak "Dinamikler" ve "Jaguarlar" adlı müzik gruplarında başladı, profesyonel olarak 1967 yılında "Apaşlar" grubu ile müziğe devam etti. Apaşlar, Altın Mikrofon Yarışması’nda, müziği Cem Karaca’ya ait "Emrah" adlı besteyle ikinciliği kazandı. Apaşlar, Anadolu- beat tarzında çalışmalara girişti. Başarılar Resimdeki Gözyaşları ve Bu Son Olsun ile sürdü.

Cem Karaca, 1969 yılında Apaşlar’dan ayrılarak “Cem Karaca- Kardaşlar” topluluğunu kurdu. Kardaşlar, ilk 45'likleri “Dadaloğlu” ile giriş yaptı. 1972'de Moğollar ile çalışmaya başladı. Namus Belası, Gel Gel, Obur Dünya gibi hit parçalarla büyük başarılar geldi. Cem Karaca Moğollardan sonra Dervişan’ı kurdu. İlk Uzun Çalar “Yoksulluk Kader Olamaz’ı” Dervişan ile çıkardı. Dervişan’dan sonra Cem Karaca 70'lerdeki son grubu “Edirdahan”ı kurdu. Edirhan”ın yaptığı Safinaz isimli Uzun Çalar, Türkiye'de sayılı rock albümleri arasında yer aldı. 1979 yılında Almanya'ya gitti. 1987 yılında geri döndü. Yeni bir dünya görüşüne sahip olan sanıtçı döneklikle suçlandı. Özellikle din konusunda değişen görüşleri tartışıldı, Fethullah Gülen'le çekilmiş fotoğrafından dolayı da eleştirildi. 8 Şubat 2004 günü 59 yaşında hayatını kaybetti.

Anadoluda pop-rock türünde adı ölümsüz olan Cem Karaca kendine has sesi ve yorumu, müzik tarzı ile tartışılmaz bir ekoldür. Onun yaptığı parçaları dinlemek benim için aynı bir zevktir. 

Cem Karaca - Bang Bang & Shaking All Over

Cem Karaca ve Apaşlar - Bu Son Olsun & Karacaoğlan (Felek Beni)

Daha Fazla Cem Karaca:::::>>>>>CEM KARACA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder